Lämna förpackningar
Du som driver en verksamhet där det uppstår förpackningsavfall, har ett ansvar att se till att det lämnas till återvinning. Exempel på verksamheter där förpackningsavfall uppstår är restauranger, sjukhus, butiker, kontor, byggföretag och från offentliga tillställningar utomhus.
Olika sätt att lämna ditt förpackningsavfall
Det förpackningsavfall som uppstår i din verksamhet, ska källsorteras och lämnas till återvinning. Det finns flera alternativ för dig att lämna förpackningsavfall.
1. Lämna på mottagningsplats
Du kan själv lämna ditt förpackningsavfall utan kostnad på våra mottagningsplatser, eller anlita en transportör som ansvarar för att hämta, anmäla och transportera avfallet till mottagningsplatsen.
2. Anmäl dig till kommunens insamling
Om du har en samlokaliserad verksamhet som delar och använder samma kärl eller behållare som hushåll med fastighetsnära insamling, kan du anmäla dig till kommunens insamlingssystem och få dina förpackningar hämtade av dem.
3. Anlita en privat aktör
Du kan också välja att anlita en privat aktör som driver ett marknadsdrivet system för återvinning, som är anmält till Naturvårdsverket.
Förpackningsavfall från verksamheter får inte lämnas på kommunens återvinningsstationer.
Mottagningsplatser
Från den 1 januari 2024 ska ansvarig producentansvarsorganisation erbjuda en mottagningsplats per län. Systemet ska sedan byggas ut kontinuerligt fram till 2026, då ska det finnas minst en mottagningsplats per kommun. Det är Naturvårdsverket som beslutar om utbyggnaden av mottagningsplatser.
Naturvårdsverket har meddelat att Näringslivets Producentansvar har den största marknadsandelen och därmed ska ansvara för ordna och driva mottagningsplatser för verksamhetsavfall.
Hitta närmaste mottagningsplats
På de flesta mottagningsplatser krävs att du gör en leveransanmälan - läs vad det innebär längre ned på sidan. Mottagningsplatserna är öppna på vardagar, ej helger eller helgdagar - se vilken dag och tid som gäller för respektive plats.
Gör en leveransanmälan
Innan du åker
På de flesta mottagningsplatser krävs att du gör en leveransanmälan innan du åker till mottagningsplatsen – detta anges intill öppettiderna för respektive mottagningsplats. Anmälan förbereder anläggningen på att du kommer, vad du har med dig och hur stora volymer det är. Vid anmälan får du ett ID-nummer som ska visas när du kommer till mottagningsplatsen. Observera att leveransanmälan endast är giltig per fordon, har du fler fordon behöver du göra fler anmälningar.
Du kan inte lämna förpackningsavfall utan att först ha gjort en anmälan. Om informationen i anmälan inte stämmer överens med innehållet i din leverans, blir du nekad mottagning.
Tänk på det här
Innan du besöker mottagningsplatsen finns det några saker du behöver tänka på.
❚ Lämna endast förpackningar
Förpackningar är sådant som har omslutit eller skyddat en vara.
❚ Lämna inte farligt avfall
Du får inte lämna farligt avfall som exempelvis lustgaspatroner eller andra trycksatta behållare på mottagningsplatserna.
❚ Sortera förpackningarna
Förpackningarna ska vara sorterade i separata fraktioner – papper/kartong, plast, metall, färgat glas, ofärgat glas, trä och övriga förpackningsmaterial (till exempel kork, porslin, keramik, tyg mm)
❚ Töm förpackningarna på innehåll
Förpackningarna ska vara tömda på sitt innehåll. Förpackningar som innehåller avfall får inte läggas i restavfallet eller lämnas till förpackningsåtervinning. Har du förpackningar med innehållet kvar är du ansvarig för att de töms innan de lämnas till förpackningsåtervinning.
Läs mer i Naturvårdsverkets vägledning
❚ Lämna förpackningarna löst
Förpackningarna ska inte lämnas i säckar eller påsar. Med rättsorterade och tömda förpackningar ökar möjligheten till återvinning. Genom att uppfylla punkterna ovan minskar också risken att anläggningen nekar mottagning av ditt avfall.
❚ Flaskor och metallburkar med pant ska lämnas till retursystemet
Förebygg förpackningsavfall i din verksamhet
Det viktigaste steget i avfallstrappan är att förebygga att avfall uppstår. Du kan arbeta för att förebygga förpackningsavfall i din verksamhet genom att besvara följande tre frågor:
- Vilket förpackningsavfall har vi?
- Varför uppstår avfallet?
- Vad kan vi göra för att avfallet minska?
I Göteborgs Stad har Kretslopp och vatten i samarbete med andra verksamheter tagit fram ett omfattande material med exempelvis checklistor om att förebygga avfall i olika verksamheter, som du kan ta hjälp av.
Förebygg avfall i Göteborgs Stad
Återvinning av avfall
Genom att lämna uttjänta förpackningar från din verksamhet till återvinning, kan fler förpackningar cirkuleras och komma till användning igen, som nya förpackningar eller produkter.
För varje förpackning som återvinns kommer vi närmare återvinningsmålen. Återvinning minskar behovet av naturresurser, sänker den totala energiförbrukningen och orsakar inte onödiga utsläpp vid förbränning av avfall.
Naturvårdsverket och Statistiska Centralbyrån (SCB) publicerar årligen nationell statistik för återvinning av förpackningar i Sverige. Det finns i dagsläget ingen separat statistik över återvinningsgraden för verksamhetsförpackningar.
Återvinning av förpackningar (Naturvårdsverket)
Återvinning av förpackningar i Sverige (SCB)
Senast den 31 mars 2025 ska Näringslivets Producentansvar rapportera till Naturvårdsverket hur mycket förpackningar som har samlats in och behandlats under 2024.