
— Vi vill leverera högpresterande produkter och samtidigt respektera naturen genom cirkulär innovation. Cirkularitet framhävs även i våra förpackningsval och eftersom burkar är en av våra mest använda förpackningskomponenter spelar designen verkligen roll för att minimera miljöpåverkan, förklarar Essi Arola, Sustainability & Packaging Director på Lumene Group.
Den nya 50 ml-burken från LUMENE har en optimerad och kompakt struktur och är gjord av 44 % mindre förpackningsmaterial jämfört med den tidigare burken – men innehåller fortfarande samma mängd fuktkräm. Att minska mängden förpackningsmaterial, samtidigt som återvinningspotentialen bibehålls, är ett av de mest effektiva sätten att minska miljöpåverkan från förpackningar. Med över 1,5 miljoner burkar sålda årligen är koldioxidavtrycket från den nya burken upp till 38 % mindre jämfört med den tidigare, enligt en verifierad livscykelanalys från tredje part.
— Kosmetikaförpackningar behöver inte vara tunga multimaterialförpackningar. Vi involverade alla våra team för att designa en burk som har en mindre miljöpåverkan men också ett visuellt tilltalande utseende, säger Essi Arola.
Den nya fuktkrämburken är tillverkad av monomaterial, vilket inte bara gör den enkel för konsumenten att källsortera utan också är lätt att materialåtervinna.
— Konsumenter blir alltmer medvetna om förpackningars påverkan på miljön. Idag förväntar sig många konsumenter att företag tar ansvar för sina val. Denna förändring ligger i linje med vårt åtagande för cirkularitet och uppmuntrar oss att hitta mer miljövänliga förpackningslösningar. På Lumene Group har vi mött den växande efterfrågan på hållbara förpackningar genom att övergå till miljövänliga material, designa förpackningar för enkel återvinning, utbilda konsumenter om återvinningsmetoder och kontinuerligt driva innovation genom samarbete med branschpartners, tillägger Essi.
Men att designa cirkulära förpackningar för kosmetika kommer också med sina utmaningar.
— För vissa typer av kosmetikaförpackningar är det fortfarande svårt att använda förpackningar i monomaterial av återvinningsbara plasttyper. Det är svårt att hitta tillräckligt rena återvunna material, plaståtervinningsgraden varierar mycket och olika marknader har olika riktlinjer. Förhoppningsvis kommer PPWR att ha en positiv inverkan på detta och harmonisera tillvägagångssätten i Europa. Oavsett så är vi transparenta gentemot våra konsumenter och informerar dem om vad våra förpackningar är gjorda av och hur de ska återvinnas, förklarar Essi.
Projektet med den nya burken tog ungefär två år från designfas till lansering, och LUMENE kommer inte att sluta där.
— Vårt mål är att alla våra plastförpackningar ska vara tillverkade av återvunnen eller biobaserad plast senast 2030. Detta innebär att vi arbetar med alla våra olika förpackningsformat för att hitta lämpliga lösningar, säger Essi.
“NPAs pålitliga processer tillför värde till vår hållbarhetsstrategi”
Näringslivets Producentansvar (NPA) erbjuder sina anslutna kunder stöd och rådgivning i alla frågor som rör producentansvaret för förpackningar och arbetar för att öka återvinningen genom hela kedjan.
— Vi valde NPA på grund av deras expertis när det gäller efterlevnad av producentansvar. Deras fokus på cirkulära lösningar stöder våra hållbarhetsmål och säkerställer en ansvarsfull hantering av våra förpackningar inom Sveriges återvinningssystem. Deras pålitliga processer tillför värde till vår hållbarhetsstrategi, avslutar Essi.