
I maj 2019 slog Svensk Plaståtervinning upp portarna till det som då var norra Europas modernaste sorteringsanläggning för plastförpackningar. Drygt fyra år senare, i november 2023, var det dags för nästa invigning på Electrolux gamla industriområde i Motala. Denna gång för Site Zero som med sina 60 000 kvadratmeter är världens största anläggning med en kapacitet att ta emot 200 000 ton plastförpackningar om året.
– Där är vi inte riktigt ännu, säger Mattias Philipsson. Mer behöver samlas in och gemene man måste bli bättre på att källsortera för att vi ska nå upp till vår maxvolym.
Men det är inte främst Site Zeros storlek och kapacitet som gör anläggningen unik, utan dess avancerade teknik. Ingen annanstans kan man sortera ut lika många fraktioner som här, nämligen 12 stycken. Det är tre gånger fler än tidigare och upp till hela 95 procent av den plast som kommer till Motala kan sorteras ut för vidare återvinning. Förutom att det ökar tillgången på återvunnet material, innebär det också att förpackningar som tidigare gick till förbränning numera kan sorteras ut och återvinnas. Det i sin tur leder till såväl minskad klimatbelastning som i vissa fall minskade kostnader.
– Att byta förpackningsslag är ofta förenat med investeringar, vilket man kanske slipper nu men samtidigt är det viktigt att de förpackningar som släpps ut på marknaden är fullt ut återvinningsbara, säger Mattias Philipsson.
Studiebesöken duggar tätt i Motala
Inte minst är det många producenter som vill se med egna ögon vad Site Zero verkligen klarar av och hur de ska förhålla sig till det sett till de egna förpackningarna.
– Vi är fortfarande i en läroprocess som kräver en ständig dialog och inte minst en öppenhet och ett ömsesidigt förtroende mellan oss och våra producentkunder. Därför har vi valt att vara transparenta i alla delar och erbjuder full spårbarhet. Som ansluten till NPA och därmed kund hos oss, vet du exakt hur stor andel av dina förpackningar som har återvunnits, var de har tagit vägen och hur de tas om hand, säger Mattias Philipsson.
SPÅ delar med sig av all klimatdata, för att du som enskild producent ska få möjlighet att beräkna dina förpackningars CO2-avtryck genom hela värdekedjan.
– Därmed går det att se exakt vad det innebär att byta till en mer återvinningsbar förpackning. Det uppskattas redan idag, men kommer att bli ännu viktigare med den strängare lagstiftningen för hållbarhetsrapportering som börjar gälla redan nästa år, säger Mattias Philipsson.
Det är inte bara på rapporteringssidan som lagstiftningen stramas åt, en ny gemensam EU-lagstiftning för förpackningar och återvinning är på väg med målet att minska förpackningsavfallet och säkerställa att alla förpackningar på den europeiska marknaden är återanvändningsbara eller återvinningsbara.
– Redan 2025 ska dessutom 50 procent av alla plastförpackningar materialåtervinnas, ett ambitiöst mål där Site Zero, åtminstone teoretiskt, har förbättrat förutsättningarna rejält, men det krävs betydligt mer, inte minst vad gäller insamlingsvolymer, säger Mattias.
Site Zero har trots den korta tid som anläggningen varit i drift rönt ett stort internationellt intresse. Nyheten om vad man numera kan åstadkomma i Motala i form av sortering av plastförpackningar, har spritt sig till 50 länder och beräknas ha nått en miljard människor.
– Det är hisnande siffror, men vi ska komma ihåg att detta är en väldigt ung marknad. Det lär inte dröja särskilt länge innan det kommer att finnas ett flertal liknande anläggningar världen över, vilket är ett måste. Vi på SPÅ kan inte lösa hela plastfrågan, vi kan möjligen tack vare Site Zero, ta rollen som förebild och det goda exemplet, säger Mattias Philipsson.
Noll utsläpp i sikte
Site Zero drivs redan idag av förnybar energi och den lilla andel plast och övrigt avfall som inte kan återvinnas kommer framöver att
skickas till energiutvinning utan klimatutsläpp, så kallad Carbon Capture Storage, CCS. Det finns även planer att installera solceller på
anläggningens tak.
Fakta om Site Zero
- Ägs och drivs av Svensk Plaståtervinning, SPÅ.
- 60 000 kvm total yta.
- Kan ta emot 200 000 ton plastförpackningar per år.
- Kan sortera ut PP, HDPE, LDPE, PET-tråg, PET-flaskor (färgade och transparenta), PP-film, EPS, PS, PVC, två kvaliteter av Polyolefin-mix, metall samt rejekt av icke-plast.
- Helt automatiserad process, 60 Near Infra Red (NIR) sensorer, ca 5 km transportband, tvätt och granulering i fas 2.
- Total investering ca 1 miljard kronor där bland annat Naturvårdsverkets Klimatklivet är medfinansiär.
Text: Anna Lindvall
Artikeln är en del av NPA Magasin