Så fördelas ansvaret i förordningen
I rollen som producentansvarsorganisation utgår vår verksamhet från förordningen om producentansvar för förpackningar. Från och med 1 januari 2024 ansvarar Sveriges kommuner för att samla in förpackningsavfall från hushåll. Insamlingen finansieras genom den förpackningsavgift som producenterna betalar.
Syftet med förordningen
Syftet med förpackningsförordningen är bland annat att:
- minska mängden förpackningar och förpackningsavfall
- producenterna ska ta ansvar för att samla in och behandla förpackningsavfall – operativt eller finansiellt
- nå målen för materialåtervinning
- minska nedskräpningen
Flera olika aktörer behöver bidra för att syftet med förordningen ska uppnås.
Ditt ansvar som producent
Alla producenter som sätter förpackningar på den svenska marknaden ska vara anslutna till en godkänd producentansvarsorganisation, PRO. Via PRO:n finansieras insamling, mottagning och återvinning av alla förpackningsmaterial från hushåll.
Du som har producentansvar ska:
- bekosta kommunal insamling av förpackningar, mottagning av förpackningar från verksamheter samt återvinning av förpackningar
- rapportera förpackningar för privat bruk respektive för annat än privat bruk, som sätts på marknaden, minst kvartalsvis
- medverka till att de nationella målen för materialåtervinningsgrad och förpackningsavfall uppfylls
- bara tillhandahålla förpackningar som kan återanvändas eller återvinnas.
- registrera dig per produktkategori samt rapportera antal enligt engångsplast-direktivet 1 gång/år.
- registrera dig hos Naturvårdsverket.
- rapportera dina förpackningsvolymer (både för konsument- samt ej konsument-förpackningar) till Naturvårdsverket, inklusive komposit, 1 gång/år.
Vårt ansvar som producentansvarsorganisation
På uppdrag av våra anslutna producenter, ansvarar vi för att producenternas förpackningar av alla materialslag (papper, plast, metall, glas, trä och andra material så som textil, porslin och övrigt) återvinns, förutsatt att de är designade för återvinning.
Vi säkerställer rapporteringen till Naturvårdverket för alla våra anslutna producenter och ser till att den kommunala insamlingen betalas.
Som PRO ska också vi hämta vår andel av insamlat material i alla Sveriges kommuner. NPA har störst marknadsandel för förpackningar för annat än privat bruk, och ansvarar därmed för att ordna och driva mottagningsplatser för dessa.
Vi ansvarar för att:
- förpackningsavfall behandlas i enlighet med gällande bestämmelser
- effektivt bidra till att nå materialåtervinningsmålen och målen för minskad nedskräpning i förpackningsförordningen
- verka för att anslutna producenter ökar andelen återanvändbara förpackningar som släpps ut på marknaden och på annat sätt förebygga förpackningsavfall.
Naturvårdsverkets ansvar
Naturvårdsverket driver och samordnar miljöarbete i Sverige, på uppdrag av den svenska regeringen. I Naturvårdsverkets uppdrag ingår att arbeta utifrån förordning (2022:1274) om producentansvar för förpackningar. Det är Naturvårdsverket som godkänner vilka producentansvarsorganisationer som får samla in och behandla förpackningsavfall.
Naturvårdsverket ska:
- Informera om producentansvar.
- Utöva tillsyn och meddela föreskrifter, undantag och dispenser.
- Besluta om ersättningen till kommunerna.
- Se till att producentansvarsorganisationer, kommuner, marknadsdrivna system, fastighetsägare och miljöorganisationer för en löpande dialog.
- Följa upp de nationella återvinningsmålen och rapportera till EU.
Kommunernas ansvar
Sveriges kommuner ansvarar för att samla in förpackningsavfall från hushåll och samlokaliserade verksamheter. Från och med 2027 ska fastighetsnära insamling (FNI) vara införd för samtliga hushåll, för pappers-, plast-, glas och metallförpackningar. Kommunen ska också se till att det finns lättillgängliga insamlingsplatser för skrymmande förpackningar och samla in förpackningsmaterial på torg och i parker från den 1 januari 2026.
De ska även tillhandahålla omlastningsstationer där producentansvarsorganisationerna ska hämta sin andel av det insamlade materialet för transport vidare till mottagningsanläggningar, samt i förekommande fall till återvinningsanläggning.