I går släppte Naturvårdsverket sin rapport kring hur Sverige levererar på uppsatta materialåtervinningsmål. Av den framgår att materialåtervinningsgraden för plastförpackningar (inklusive PET-flaskor med pant) har ökat från 35 till 39 procent, målet är 50 procent. Detsamma gäller för pappersförpackningar, som har ökat från 78 till 81 procent, målet är 85 procent. En förklaring till ökningen är att mängden förpackningar som sätts på marknaden har minskat under 2023, samtidigt som insamlingen har ökat.
För glasförpackningar är materiaåtervinningsgraden i stort sett oförändrad, 85 procent återvanns 2023, målet är 90 procent. Metallförpackningar i stål och aluminium når de uppsatta återvinningsmålen.
Friåkares förpackningsmängder ingår inte i statistiken
Materialåtervinningsgraden påverkas av flera olika faktorer och det är därför viktigt att alla delar i värdekedjan bidrar med sin del. Det gäller inte minst de producenter som idag inte tar ansvar för insamling och återvinning av sina förpackningar. Friåkarnas förpackningsmängder är inte inkluderade i materialåtervinningsgraden, vilket innebär att den med stor sannolikhet är högre än den borde vara, något som också Naturvårdsverket kommenterar i rapporten. För att statistiken över materialåtervinningsgraderna ska bli mer tillförlitlig, måste alla producenter ta sitt producentansvar, ansluta sig till en PRO och rapportera in mängden förpackningar de sätter på marknaden.
Design för återvinning
Producenter behöver också fortsatt verka för att minska mängden förpackningar samt se till att förpackningarna är designade för återvinning, så att de som källsorteras av konsumenterna faktiskt kan materialåtervinnas. Vi rådger och stöttar våra anslutna producenter i frågor som rör materialåtervinningsbarhet och design för återvinning.
Läs mer om design för återvinning
Högre krav på producenter framåt
Såväl Sveriges förpackningsförordning som den kommande EU-förordningen PPWR ställer högre krav på producenterna när det kommer till materialåtervinning framöver. Förpackningar som är svåra eller inte går att materialåtervinna är mer kostsamma för producenterna. 2030 blir det dessutom förbjudet att sätta förpackningar på marknaden som inte går att materialåtervinna. På så sätt skapar lagstiftningen incitament för producenterna att ställa om.
Mer information
Sveriges återvinning av förpackningar 2023 – uppföljning av producentansvar för förpackningar