Näringslivets Producentansvar är inte vinstutdelande – vårt fokus är att du som kund ska få ut så mycket som möjligt för din förpackningsavgift.
Vanliga frågor
Har du frågor om producentansvaret? Vi har samlat de vanligaste frågorna och svaren om producentansvaret, redovisning och förpackningsavgifter. Hittar du inte svaret på din fråga?
Kategorier
- Näringslivets Producentansvar
- Producentansvar
- Träförpackningar
Näringslivets Producentansvar
-
-
Ägare till Näringslivets Producentansvar är de fem branschorganisationerna Dagligvaruleverantörerna (DLF), Svensk Dagligvaruhandel, Svensk Handel, Sveriges Bryggerier och Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL).
-
Näringslivets Producentansvar är en producentansvarsorganisation som hjälper dig som är producent av förpackningar att ta ditt producentansvar.
Producentansvar
-
I förpackningsförordningen, 8 kap 2 § gäller följande definition som grund för rapportering av förpackningar för privat bruk:
”Med förpackningar som är avsedda för privat bruk avses i detta kapitel, förpackningar som normalt används av privatpersoner eller som är avsedda att användas av både privatpersoner och verksamheter”.
Exempel på en förpackning som anses vara avsedd för privat bruk är en en-liters mjölkkartong. Oavsett om mjölkkartongen köps in och används av anställda på ett företag eller om kartongen används av privatpersoner, räknas den som en förpackning avsedd för privat bruk. En större mjölkkartong (exempelvis 10 liters) anses däremot inte vara en förpackning som är avsedd för privat bruk. Detta då den får anses vara avsedd att användas av en verksamhet (exempelvis inom storkök eller annan restaurangverksamhet) och inte av privatpersoner.
-
Nej. För att undvika att alla butiker, storkök, restauranger, pizzerior, korvkiosker, konditorier, tvätterier, kontor, odlare, bärplockare, äggproducenter med flera ska ansluta sig bara för att de fyller en förpackning, tillämpas speciella villkor, i enlighet med gällande lagstiftning. Dessa förpackningar fylls vid försäljningstillfället och kallas för serviceförpackningar.
Gemensamt för dem är att de redovisas av förpackningstillverkaren eller importören. För övriga förpackningar är det alltid fyllaren eller importören som har producentansvaret och ska redovisa förpackningarna.
-
Tydlig märkning av förpackningarna gör det lättare för privatpersoner att sortera förpackningen för återvinning. Genom att använda Avfall Sveriges märkningssystem, blir det enkelt eftersom samma symboler finns på kommunens återvinningsstationer, återvinningscentraler och i miljörum. Felaktigt sorterat avfall medför att materialkvaliteten försämras och i värsta fall inte accepteras av mottagaren utan går till förbränning i stället för återvinning.
-
Om du tillverkar eller importerar/för in förpackningar som inte är serviceförpackningar ska de redovisas av fyllaren (dina kunder). Du redovisar endast de förpackningar du själv fyller och det emballage som dina importerade varor fraktats i.
Läs mer om serviceförpackningar i kapitel 2.2. av Näringslivets Producentansvars Instruktioner.
-
Avgifterna baseras på förpackningens nettokostnad för insamling och bearbetning. Avgifterna används till att ersätta kommunerna för deras kostnader för insamling av förpackningsavfall från hushåll och samlokaliserade verksamheter som valt kommunal insamling samt för kommunens informationsinsatser enligt förpackningsförordningen. Principen är att varje materialslag ska bära sina egna kostnader och ingen korssubventionering mellan materialslagen ska förekomma. Alla materialslag hanteras konkurrensneutralt. Näringslivets Producentansvar delar inte ut någon vinst till sina ägare – det du betalar används för att öka återvinningen i Sverige.
-
Ditt företag har producentansvar om ni:
- Fyller eller på annat sätt använder en förpackning (för att skydda, presentera eller underlätta hanteringen och transporten av en vara)
- För in en förpackad vara till Sverige
- Tillverkar en förpackning i Sverige (serviceförpackningar)
- För in en förpackning till Sverige (serviceförpackningar)
- Från ett annat land än Sverige säljer en förpackad vara eller en förpackning till en slutlig användare i Sverige
-
Ja. Du har producentansvar oavsett om förpackade varor eller förpackningar kommer från länder inom eller utanför EU.
-
Producentansvaret är en skyldighet enligt lag. Principen som producentansvaret bygger på kallas Polluter Pays Principle (PPP), det vill säga att förorenaren betalar. Om ditt företag tillför en förpackning på den svenska marknaden, har du som producent enligt lag ett finansiellt ansvar för att förpackningen samlas in och återvinns. Producentansvaret är grunden för insamlings- och återvinningssystemet för förpackningar i Sverige. Grundtanken med producentansvaret är att minska mängden avfall och säkerställa att det avfall som trots allt uppstår, återvinns och används till nya produkter.
Träförpackningar
-
Det enklaste sättet att ta reda på om din träförpackning ingår i ett marknadsdrivet system för återanvändning är att stämma av med din leverantör hur pallarna hanteras. Säkerställ också huruvida du har köpt en helt ny pall eller om den redan har använts, eftersom det påverkar om den ska redovisas eller ej. Notera att det är du som köper och använder pallen som är redovisningsskyldig, inte leverantören av pallen.
Se vilka marknadsdrivna system för återanvändning som finns registrerade hos Naturvårdsverket
-
För hantering av exempelvis lastpallar finns det etablerade system för förpackningar som är avsedda att användas flera gånger, så kallade marknadsdrivna system för återanvändning. Här behöver du som producent vara extra uppmärksam.
Begreppet marknadsdrivet system för återanvändning infördes i den nya förpackningsförordningen som beslutades av regeringen 2022. Det gäller system som kan säkerställa att en förpackning gör flera rotationer under sin livscykel och att den återvinns när den blir avfall. De ska också vara registrerade hos Naturvårdsverket.
Den här typen av rotationssystem är vanliga för exempelvis lastpallar, där förpackningen återanvänds tills den är helt uttjänt. Det finns också träpallar som är avsedda för engångsbruk, därför behöver du veta vilken variant du använder för att redovisningen ska bli rätt.
-
Precis som för alla andra förpackningar behöver du avgöra om din förpackning ska redovisas som privat bruk eller annat än privat bruk. Träaskar och -lådor till exempelvis ost eller vinflaskor ska redovisas på artikel 7110 – träförpackningar engångs, privat bruk.
Träpallar som ingår i ett marknadsdrivet system för återanvändning ska endast redovisas första gången de sätts på marknaden, och då på artikelnummer 7215 – träförpackningar i system för återanvändning, annat än privat bruk. Det är enbart träförpackningar som är avsedda att användas flera gånger som ska redovisas som träförpackning i system för återanvändning. Det handlar i de allra flesta fall om träpallar, kabeltrummor och liknande och de ska endast redovisas första gången de sätts på marknaden.
-
Vad som räknas som en förpackning styrs av förpackningsförordningen. En förpackning definieras som en engångsartikel eller annan produkt som har framställts för att:
- innehålla,
- skydda,
- presentera,
- leverera eller på annat sätt hantera en vara.
Exempel på vanliga träförpackningar är askar till ost eller vinflaskor, lastpallar och kabeltrummor.
Fick du inte svar på din fråga?
Kontakta oss
Hör av dig så hjälper vi dig!