Nyheter
Håll dig uppdaterad med det senaste. Här hittar du aktuella nyheter kring återvinning och producentansvaret för förpackningar.
61 inlägg
-
Producentansvar för serviceförpackningar
Vad är en serviceförpackning och vem ansvarar för att redovisa den? Titta på videon och lär dig mer!
Läs mer -
Differentierade avgifter och kriterier
Undrar du vad differentierade avgifter innebär och varför det finns olika avgiftsnivåer? Titta på filmen och lär dig mer om grundprinciperna för differentierade avgifter och kriterier.
Läs mer -
Grunder för förpackningsavgifterna
Vill du veta vilka kostnader och principer som bygger förpackningsavgifterna? I den här videon berättar vi om grunden för våra förpackningsavgifter och hur finansieringen av insamlingssystemen fungerar.
Läs mer -
Förpackningstrender som kan påverka materialåtervinningen
Mycket händer på förpackningsområdet just nu – nya material, materialsammansättningar och designlösningar rapporteras varje vecka, och utvecklingen av sortering och materialåtervinning går framåt. Näringslivets Producentansvar ser dock tre trender som till följd av ny lagstiftning riskerar att ta oss längre ifrån målet om en högre materialåtervinningsgrad.
Läs mer -
Plastfri gurka från Lidl
Lidl minskar mängden förpackningsmaterial genom att introducera plastfria gurkor i utvalda butiker. Tack vare ett tunt växtbaserat skydd har Lidl, i samarbete med Saveggy och producenten Sydgrönt, reducerat användningen av förpackningsmaterial utan att kompromissa produktens kvalitet och hållbarhet.
Läs mer -
Guide i design mot nedskräpning
Nedskräpning är ett av vår tids största samhällsproblem. Och trots att det är olagligt att skräpa ner i Sverige hittar vi skräp överallt - i havet, i städer, på höga bergstoppar och alla ställen där emellan. Mycket av skräpet är förpackningar från sånt vi äter och dricker. Nu lanserar Håll Sverige Rent och Näringslivets Producentansvar en guide som ska hjälpa producenter och förpackningsutvecklare att ta med nedskräpningsperspektivet redan i designfasen av förpackningar.
Läs mer