Hur?
Genom att säkerställa att korkar och lock sitter fast i huvudförpackningen under och efter användning minskar risken för att de hamnar på avvägar.
Från 3 juli 2024 ska korkar vara fästa vid dryckesförpackningar enligt engångsplastdirektivet.
Goda exempel
Den fastsatta korken på förpackningen minskar risken för nedskräpning genom att säkerställa att inga lösa delar hamnar i naturen.
Fastsatta korkar och lock
Varför är det viktigt?
Lock från engångsförpackningar för mat och dryck som konsumeras på språng löper hög risk att hamna på avvägar. Korkar och lock är bland de enskilda föremål som oftast hittas vid städningsaktioner/skräpmätningar.
Det är mot bakgrund av sådana fynd som direktivet om engångsplast ställer krav på att engångsdryckesförpackningar ska designas på ett sätt som säkerställer att korkar/lock förblir fästa vid förpackningen under användning.
Från och med den 3 juli 2024 är det lag på att alla dryckesförpackningar, under tre liter som innehåller plast, ska ha en kork som är fäst vid förpackningen. Läs mer om förordningen här
Visste du att...
I den nationella skräpmätningen som gjordes 2020 visade resultaten från kommunernas centralorters stadskärnor att nästan 130.000 lösa korkar och lock hade slängts under en enda vecka.
Håll Sverige Rent och Statisticon på uppdrag av Naturvårdsverket