Design mot nedskräpning
Ungefär en fjärdedel av skräpet som samlas in vid den nationella skräpmätningen är konsumentrelaterat on-the-go skräp, till exempel matförpackningar, korkar, lock och förpackningar för snacks och godis.
Håll Sverige Rent, Skräprapporten, 2024
Har ditt företag producentansvar för förpackningar? Då har ni också ett ansvar för att de inte bidrar till nedskräpning. Den här guiden hjälper er att anpassa era förpackningar så att färre slutar som skräp på gator, torg, parker och i naturen.
Guiden är framtagen i samarbete mellan Näringslivets Producentansvar och Håll Sverige Rent, och baseras på motsvarande material från Hold Norge Rent/Grønt Punkt Norge.
Designa mot nedskräpning
Med noga genomtänkt förpackningsdesign går det att motverka nedskräpning och möjliggöra att hela förpackningen ingår i ett cirkulärt flöde.
För att uppnå full cirkularitet är det nödvändigt att vidta fler olika åtgärder, utöver att designa för återvinning. Det hjälper inte att förpackningen är materialåtervinningsbar, om den försvinner från avfallsströmmarna och hamnar i naturen som skräp.
Förpackningen ska vara lätt att hantera och källsortera för konsumenten, utan att små delar försvinner i processen. Genom att vara medveten om nedskräpningsrisken och välja förpackningar utifrån hur användningssituationen för produkten ser ut kan du komma långt.
Att designa återanvändbara förpackningar, som är avsedda att användas flera gånger, är också en del av en effektiv design mot nedskräpning.
7 tips för bra förpackningsdesign
Hur kan bra förpackningsdesign förhindra nedskräpning?
Börja med att tänka igenom var produkten konsumeras. Förpackningar för produkter som används på språng löper till exempel stor risk att hamna på fel ställe. Titta sedan på förpackningens sammansättning, funktioner och delar. Ibland kan det vara svårt att källsortera förpackningar på rätt sätt, även om de är märkta med sorteringsinstruktioner och/eller symboler och bilder.
Tipsen ger dig vägledning och förslag på designåtgärder som minskar risken för att hela eller delar av förpackningen slutar som skräp i naturen.
Kom igång med arbetet
– så börjar du
- Identifiera nedskräpningsrisker
Gå igenom produktportföljen och identifiera vilka produkter som har hög risk att sluta som skräp. Utgå från tipslistan. - Bedöm och prioritera åtgärder
Vilka åtgärder kommer att vara mest effektiva för att minska risken för nedskräpning? Vilka åtgärder är enkla att genomföra och vilka är mer krävande? Gör en prioriteringslista för arbetet. Använd guiden som hjälpmedel. - Deltagande och kunskap
Bygg intern kunskap och förankra arbetet hos fler. Vem är viktig att ha med i teamet? Etablera en arbetsgrupp. - Skapa en plan
Fördela ansvar och roller och skapa en plan för uppföljning; vem ansvarar för arbetet, vem är involverad och hur ofta ska det följas upp? - Säkerställ kontinuitet
Knyt arbetet till företagets strategi/hållbarhetsstrategi för att säkerställa kontinuitet.