På mottagningsplatser kan verksamheter lämna sitt förpackningsavfall utan kostnad. Naturvårdsverket har fastställt hur snabbt platserna ska byggas ut fram till 1 januari 2026. Utbyggnadstakten innebär vissa utmaningar, eftersom det finns en begränsad tillgång till anläggningar som kan ta emot och hantera förpackningsavfall från verksamheter.
Fram till 1 januari i år kunde Sveriges kommuner ta emot den här typen av avfall på sina återvinningscentraler, ÅVC, men enligt förpackningsförordningen är det inte längre tillåtet. Ansvaret för att samla in verksamhetsförpackningar vid mottagningsplatser ligger nu på NPA som den största producentansvarsorganisationen.
– Vi ser goda möjligheter till samarbete med kommunerna i den här frågan. Tillsammans kan vi erbjuda lokala företagare en tillgänglig och kostnadsfri service. De har platserna och vi har tillståndet, säger Ulrika Eliason, gruppchef Anläggning & Återvinning på NPA.
NPA erbjuder samtliga kommuner möjligheten att kvalificera sina ÅVC som mottagningsplatser genom avtal. På så sätt kan kommunen fortsätta att erbjuda samma tjänst som tidigare till företagare i kommunen.
Just nu pågår dialog med ett flertal kommuner i frågan och intresset är stort. Först ut med att teckna avtal var Strömsunds och Ljusdals kommun.
– Det är många kommuner som ser fördelarna med det här avtalet, som innebär att företagare i kommunen kan lämna en obegränsad mängd förpackningsavfall helt gratis på ÅVC. Utan avtal är företagarna hänvisade till våra ordinarie mottagningsplatser eller till att anlita en privat aktör som hämtar deras förpackningar, säger Ulrika.
Är du intresserad av att höra mer om att erbjuda mottagningsplats på ÅVC? Välkommen att höra av dig till anlaggning@npa.se