I ett nyhetsinslag för SVT Nyheter rapporterades nyligen att allt fler kommuner återvinner det plastavfall som samlas in på kommunens återvinningscentraler. Det är goda nyheter, som visar på att utvecklingen går åt rätt håll.
Aftonbladets ledarsida följde upp inslaget med en artikel om att det borde vara förbjudet elda återvinningsbart plastavfall. I artikeln blandades tyvärr återvinning av plastavfall som lämnas på kommunernas återvinningscentraler ihop med återvinning av plastförpackningar som ofta lämnas på återvinningsstationer.
Gör skillnad på plast och plast
Återvinningsstationer och återvinningscentraler är två separata insamlingssystem för olika typer av avfall. Kommunerna samlar in plastförpackningar från hushållen via återvinningsstationer eller fastighetsnära insamling, Näringslivets Producentansvar hämtar sedan sin andel av de insamlade förpackningarna och ansvarar för hantering och återvinning av dessa, för förpackningsproducenternas räkning.
Av vår andel går inga plastförpackningar direkt till förbränning. Först sorteras återvinningsbara förpackningar ut på Svensk Plaståtervinnings anläggning Site Zero i Motala. Här kan tolv plastfraktioner sorteras ut på världens största och mest avancerade sorteringsanläggning för plastförpackningar. Förpackningar som inte går att återvinna, går till energiutvinning genom förbränning.
Plastavfall som inte är förpackningar, till exempel trasiga pulkor, leksaker och utemöbler, ska lämnas till kommunens återvinningscentral.
Sortera korken, om den går lätt att separera
Något som också fått stor medial uppmärksamhet på sistone är fastsatta korkar på mjölkpaket. Anledningen till att allt fler korkar på mjölkpaketen numera är fastsatta är en ny lagstiftning som träder i kraft i juli, som säger att korkar ska sitta fast på dryckesförpackningar upp till tre liter. Syftet är att minska den nedskräpning som lösa korkar ger upphov till.
I några inslag hävdades att korkar som sitter kvar på mjölkpaketet efter källsortering, skickas vidare för plaståtervinning. Det stämmer inte. Att korken lämnas kvar på mjölkförpackningen vid källsortering påverkar dock inte materialåtervinningen av pappersförpackningen som utgör den största delen av förpackningen. Däremot återvinns inte plasten i korken om den sitter kvar på förpackningen, utan den utvinns och används som processenergi för pappersmaskinen.
Henrik Nilsson, chef Affärsutveckling och Samhällskontakter, förklarar i P4 Sjuhärad vad som händer med korkarna på mjölkpaketen och varför de bör tas loss vid källsortering av förpackningen – scrolla till 2:47:56
Om du som konsument vill försäkra dig om att plastkorken på mjölkförpackningen går till materialåtervinning, kan du ta loss korken från förpackningen när du källsorterar, om det är enkelt att göra. Därefter är det viktigt att du lägger korken i insamling för plastförpackningar och inte slänger den på marken.
Nedskräpningsmål kolliderar med återvinningsmål
Lagstiftningen fastställer att företag som sätter förpackningar med korkar på marknaden måste se till att produktens kork sitter fast på förpackningen under hela dess livslängd, för att minska nedskräpningen.
I fallet dryckesförpackningar krockar målet att minska nedskräpningen genom fastsatta korkar med målet att öka materialåtervinningen av förpackningar, genom att så mycket förpackningsmaterial som möjligt ska sorteras ut och samlas in för materialåtervinning.
Fler behöver sortera mer, inte mindre
Fler plastförpackningar behöver sorteras ut och lämnas till återvinning, för att Sverige ska nå återvinningsmålen. Vi uppskattar att återvinning av plastförpackningar lyfts i media, men det är viktigt att fakta och information blir rätt i rapporteringen. Felaktig information riskerar att minska konsumenters vilja att sortera ut sina plastförpackningar.
Tillsammans med våra anslutna producenter arbetar vi för att fler förpackningar ska bli materialåtervunna och för att det ska vara möjligt behöver Sveriges konsumenter fortsätta att källsortera alla sina plastförpackningar.