
När kommunerna samlat in hushållens förpackningar körs de till en av cirka 150 omlastningsplatser spridda över landet. Här tar NPA över ansvaret och det första steget mot återvinning är att hämta förpackningarna och köra dem till en mottagningsanläggning, en MOA.
– Vi har avtal med 42 MOA där materialet grovsorteras och balas för vidare transport till våra strategiska partners eller andra kontrakterade återvinningsanläggningar, säger Rizwan Baig.
Redan på MOA:n är det dags för första kvalitetskontrollen, förutom en okulärbesiktning av materialet, tas en bild för dokumentation och uppföljning.
– Hittills har det varit få avvikelser, men i några fall har vi kontaktat den aktuella omlastningsstationen alternativt kommunen för en dialog om hur de ska förbättra sin hantering för en ökad kvalitet på materialet. En feedback som uppskattas, inte minst nu när alla processer är nya för oss alla, säger Rizwan Baig.
NPA samarbetar med ett stort antal entreprenörer och leverantörer för att återvinningskedjan ska fungera och det var en intensiv upphandlingsperiod inför den 1 januari och alla förändringar.
– Vi har slutit hundratals avtal på mindre en ett år. Men allt har gått bra, inte minst tack vare att vi har kunnat vila på en solid grund, det vill säga den väl inarbetade infrastrukturen och tidigare erfarenheter från FTI.
NPA ställer minst lika tuffa krav på sina samarbetspartners som FTI tidigare har gjort och i några fall har villkoren till och med skruvats åt.
– För vissa transportörer är det snäva tidsspann för hämtning, om man vill undgå vite. Materialet får helt enkelt inte bli liggande, säger Rizwan Baig. Dessutom planerar vi redan nu för kommande avtalsperioder och hur vi tillsammans ytterligare kan förbättra leverantörskedjan och optimera återvinningen.
För att säkerställa spårbarhet genomförs kvartalsvisa stickprovskontroller och uppföljning av samtliga återvinningsanläggningar som tar hand om NPA:s material. För plastförpackningar handlar det om Svensk Plaståtervinnings, SPÅ:s, anläggning Site Zero i Motala, och för glasförpackningar Svensk Glasåtervinnings, SGÅ:s, anläggning i Hammar, båda strategiska partners till NPA.
– Metallförpackningarna återvinns hos Skrotfrag i Järna och Ulricehamn och merparten av pappersförpackningarna hos Fiskeby Board utanför Norrköping och resten exporteras, säger Rizwan Baig. Vi har god kontroll över på var, på vilket sätt och hur stor andel som återvinns. Producenterna ska vara säkra på att materialet hanteras på bästa sätt hela vägen till dess att det kan bli till nya produkter.
Som största producentansvarsorganisation ansvarar NPA för att tillhandahålla mottagningsplatser för förpackningsavfall från verksamheter.
– Det betyder att vi behövt etablera mottagningsplatser även för verksamhetsavfall och ett helt nytt logistikflöde som successivt ska byggas ut, från 21 platser i januari 2024 till 145 vid årets slut och totalt 290 senast 31 december 2025, säger Rizwan Baig.
Artikeln är en del av NPA Magasin