Året inleddes alltså med en rivstart, och har till stor del fortgått i ungefär samma takt. När vi nu ser tillbaka kan vi konstatera att vi tillsammans med våra kunder, samarbetspartners, leverantörer och Sveriges kommuner klarat av att hantera övergången av insamlingsansvaret på ett bra sätt och har lyckats undvika det ”sopkaos” som en del medier varnade för. Ett varmt tack till er alla som varit med oss på resan, tack för tålamod och värdefulla synpunkter under processen med att få allt på plats!
Vi är också tacksamma för det stora förtroende näringslivet visat genom att välja oss som sin producentansvarsorganisation, vilket har gett en sammanvägd marknadsandel på dryga 90 procent.
Fastighetsnära insamling för ökad utsortering
Syftet med det kommunala insamlingsansvaret för hushållens förpackningar och nationellt utbyggd fastighetsnära insamling, FNI, är att fler förpackningar ska sorteras ut och därmed få chansen att återvinnas. Under 2025 kommer vi noga att följa utbyggnaden av FNI, kommunernas val av insamlingssystem och dess påverkan på materialkvaliteten samt hur ersättningen till kommunerna från producenterna utvecklas. Vi kommer att ha ett utökat fokus på materialkvalitet för att säkerställa att så mycket material som möjligt kan materialåtervinnas.
Ny förpackningsförordning ställer högre krav
Året har också inneburit ett flertal förändringar för våra anslutna producenter. Den nya förpackningsförordningen ställer högre krav på producenterna än tidigare och framför allt har det blivit tydligt att insamlingsreformen med fastighetsnära insamling redan från start inneburit kraftigt höjda förpackningsavgifter. Den utvecklingen ser vi kommer att fortsätta fram till 2027 för att sedan förhoppningsvis plana ut.
Kostnadsökningen har också synliggjort behovet av att alla är med och tar ansvar för finansieringen av insamlings- och återvinningssystemet, detta för att säkra en rättvis konkurrens på marknaden. NPA har under 2024 ytterligare intensifierat sitt arbete kopplat till friåkarproblematiken och behovet av tillsyn, både genom praktiska åtgärder och i vårt påverkansarbete. En effekt av det är de 1500 nyanslutna producenter som nu är med och tar sitt ansvar som kunder hos NPA.
Som producentansvarsorganisation har vi även ett ansvar att bidra till minskad nedskräpning. Under året har vi lanserat en designguide mot nedskräpning tillsammans med Håll Sverige Rent, till stöd för våra kunder.
En bit kvar till materialåtervinningsmålet
Naturvårdsverket redovisade nyligen materialåtervinningsgraderna för 2023, som visar att återvinningen av pappers- och plastförpackningar ökat jämfört med 2022, men att Sverige fortfarande har en bra bit kvar för att nå samtliga mål för återvinning av förpackningar. När det gäller plastförpackningar syns den så kallade Site Zero-effekten inte i statistiken för 2023, eftersom den nya sorteringsanläggningen invigdes först i november 2023. I materialåtervinningsgraderna för 2024 förväntas en tydlig förbättring av siffrorna kopplat till just den förbättrade utsorteringen på Site Zero.
Men det behövs nya och fler processer som möjliggör en högre materialåtervinning av fler material för att Sverige ska nå målen totalt sett. Bokstavsutredningen ”Reformering av avfallsområdet för att öka materialåtervinningen och den cirkulära ekonomin”, som regeringen presenterade i november, tar upp flera förslag för en utökad sortering av förpackningar i syfte att öka materialåtervinningen. NPA avser att ta en aktiv roll under kommande år för att hitta nya samarbeten och lösningar kopplat till förslagen.
Insamling och återvinning av verksamheters förpackningsavfall
Utredningen tydliggör också att insamling och återvinning av förpackningsavfall från verksamheter behöver öka. Under 2024 har NPA bedrivit ett intensivt arbete med utbyggnaden av mottagningsplatser för verksamheter, ett ansvar som åligger oss som största producentansvarsorganisation. Kraven på utbyggnad av mottagningsplatser är reglerad av förordningen och till 2026 ska det finnas en mottagningsplats i varje kommun.
Att hitta lämpliga platser är utmanande och blir en prioriterad del av vår verksamhet även 2025. Vi ser att kommunernas återvinningscentraler utgör redan välkända platser för företagens avfallshantering och vi hoppas kunna nå längre i dialogen med kommunerna under nästa år, så att de fortsatt kan erbjuda den servicen till kommunens företagare.
Nätverkande utgör en viktig del av vår verksamhet
Vi fortsätter att aktivt delta i olika nätverk och forum med koppling till producentansvar och återvinning även nästa år. Några exempel är vårt medlemskap i EXPRA, vårt partnerskap i avfallsportalen sopor.nu, och vår styrelsepost i Håll Sverige Rent. Samverkan och samarbeten ger nya perspektiv och infallsvinklar på de utmaningar vi har framför .
PPWR och dess påverkan på producenter
När vi blickar framåt ser vi att 2025 kommer att handla mycket om PPWR och dess konsekvenser. Implementeringen av lagstiftningen i Sverige kommer att bli omfattande och ha stor påverkan på såväl myndigheter och producenter som för oss som producentansvarsorganisation. Ny lagstiftning ställer krav på vägledning till producenterna, något som primärt är Naturvårdsverkets ansvar, men vi kommer i vår roll också att ta fram stöd utifrån de behov vi identifierar hos våra kunder.
Vårt huvudsakliga uppdrag är att fortsätta arbeta för en ökad materialåtervinning av alla materialslag. För att nå målen är vi många som behöver arbeta tillsammans. Vi bidrar genom stöd och rådgivning till våra kunder, partnerskap med sorterings- och återvinningsanläggningar och samarbeten med Sveriges 290 kommuner. Vi ser fram emot att fortsätta arbetet tillsammans med er under 2025, men nu önskar jag er god helg och gott nytt år!
/Helena Nylén,
vd Näringslivets Producentansvar