
För Näringslivets Producentansvar är siffran i sig ingen nyhet, då utmaningen i att återvinna dryckesförpackningar, som exempelvis mjölkförpackningar och juiceförpackningar, är väl känd sedan tidigare.
Dryckesförpackningar består utöver papper även av en tunn plastfilm och har ibland även en beläggning av aluminium. Det gör dem svårare att materialåtervinna än en förpackning som endast består av ett materialslag, så kallat monomaterial.
– Som producentansvarsorganisation arbetar vi aktivt med att öka andelen materialåtervinningsbara förpackningar hos våra kunder, till exempel genom differentierade förpackningsavgifter. De innebär att förpackningar som är svåra att återvinna, som dryckesförpackningar, har en högre avgift än förpackningar som går att materialåtervinna fullt ut. Det ger incitament till producenterna att ta fram mer återvinningsbara förpackningar, men finansierar även de högre kostnader som icke-återvinningsbara förpackningar medför, säger Henrik Nilsson, chef Affärsutveckling & Samhällskontakter på Näringslivets Producentansvar.
Avsaknad av eftersortering påverkar
I Sverige är det bara Fiskeby som kan återvinna dryckesförpackningar. Fiskeby köper ungefär hälften av de insamlade pappersförpackningarna som råvara till sin produktion, resterande pappersförpackningar säljs till bruk i Europa för återvinning.
Idag finns det ingen möjlighet till eftersortering av pappersförpackningar i Sverige, för att kunna sortera ut dryckesförpackningar från övriga pappersförpackningar. Det innebär att returpappersbruken i Europa tar emot blandade pappersförpackningar som samlats in i Sverige. De flesta anläggningarna kan inte hantera dryckesförpackningar i sin process. Istället genomgår materialet en sortering där dryckesförpackningarna sorteras ut och energiutvinns genom förbränning..
Dryckeskartonger som inte materialåtervunnits är inte inkluderade i den statistik över materialåtervinningsgrad som Naturvårdsverket publicerar.
Vi stöttar anslutna producenter i materialval
Näringslivets Producentansvar har gedigen expertis inom förpackningsdesign, och erbjuder stöd till anslutna producenter inom design för återvinning. Läs mer om hur vi arbetar med design av mer återvinningsbara förpackningar
Artikel i Dagens Nyheter: Hälften av insamlade dryckesförpackningar återvinns inte