Under 2023 återvann Svensk Plaståtervinning 23,7 procent av de plastförpackningar från hushåll som deras kunder satte på marknaden. 2022 var siffran 19,3 procent, vilket innebär en ökning på drygt 20 procent. Materialåtervinningsmålet för plastförpackningar i Sverige är 50 procent, alltså är det en bra bit kvar till målet, trots att återvinningen tar stora kliv framåt.
Site Zero gör skillnad – men mer behöver göras på fler fronter
I november 2023 invigde Svensk Plaståtervinning Site Zero, världens största och mest effektiva sorteringsanläggning för plastförpackningar. Den fulla effekten av Site Zero syns därför inte ännu i resultatet för 2023, men framöver förväntar sig Svensk Plaståtervinning en betydligt skarpare ökning av andelen materialåtervunna plastförpackningar. Men nu behövs det att flera bidrar med det man kan menar Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning.
– Det är rätt enkelt egentligen; insamlingen av konsumenterna behöver öka, och plastförpackningarna måste designas för att kunna återvinnas. Då kan vi återvinna mer och utsläppen kommer minska, säger Mattias Philipsson.
Det du som producent kan göra är alltså att se till att de förpackningar du sätter på marknaden är designade för återvinning och märkta med sorteringsanvisningar så att det är enkelt för konsument att källsortera.
Behöver du stöd i något kopplat till detta är du välkommen att höra av dig! Som ansluten till oss har du tillgång till stöd i form av designmanualer och rådgivning kring designval och märkning. Hör av dig till vår kundtjänst, våra materialspecialister eller din kundansvarige om du har frågor.
Fakta från Svensk Plaståtervinnings hållbarhetsrapport
Med Site Zero förbättras möjligheterna att återvinna plastförpackningar, men Svensk Plaståtervinning kan bara återvinna de förpackningar som faktiskt lämnats till återvinning, och de som är designade för återvinning.
Klimatberäkningar som Svensk Plaståtervinning låtit göra av hela återvinningssystemet visar att den största klimatpåverkan från avfallshanteringen av förpackningar kommer från de förpackningar som slängs i hushållssoporna i stället för att källsorteras. Majoriteten av dem går idag direkt till energiutvinning och står för 55 procent av utsläppen i systemet.
Även förbränningen av det rejekt som uppstår vid sorteringen, tvätten och granuleringen står för en betydande del, 39 procent. Det utgörs framför allt av förpackningar som inte är designade för återvinning.