
Att utveckla hållbara förpackningar är en diger uppgift, många hänsyn behöver tas vid val av material, inte minst när det handlar om livsmedel.
– Här sätter lagstiftningen tydliga begränsningar, men det finns även flera andra parametrar som ibland står i motsatsförhållande till varandra, säger Karin Jawerth. Att skydda innehållet är givetvis primärt, men förpackningen ska också vara visuellt tilltalande för att sälja sitt innehåll, vara enkel att tömma och självklart att återvinna.
Återvinningsbarhet och cirkularitet kommer få ännu större betydelse framöver, i takt med allt strängare lagkrav. Europaparlamentet håller som bäst på att förhandla fram en ny förordning, Packaging and Packaging Waste Regulation, PPWR, med nya tuffa hållbarhetsmål. Något som ICA redan idag måste förhålla sig till.
– Vi har en utmanande resa framför oss, framförallt vad gäller plastförpackningar där vi arbetar aktivt med dagligvarubranschens färdplan, säger Karin Jawerth. Redan 2025 ska alla våra egna konsumentförpackningar gå att materialåtervinna och fem år senare, 2030 ska de vara tillverkade av återvunnen eller förnybar plast.
En viktig milstolpe på vägen till allt fler cirkulära förpackningar var lanseringen av SKONA-flaskan 2023. Flaskan som ICA tagit fram tillsammans med Svensk Plaståtervinning, SPÅ, Nopa Nordic och AVL, består till 95 procent av återvunnen plast från svenska hushåll.
– Det som verkligen är unikt med SKONA-flaskan är just spårbarheten och att vi därmed sluter loopen. Här spelar SPÅ:s nya anläggning Site Zero en stor roll med sitt omfattande system för spårbarhet. Detta liksom att betydligt fler plastsorter numera kan återvinnas hos SPÅ kommer hjälpa oss att sänka vårt klimatavtryck, säger Karin Jawerth.
ICA har ett stort fokus på de egna förpackningarnas miljöpåverkan och har nyligen lanserat en ny förpackningsstrategi, ett viktigt styrdokument för utvecklingen av framtida förpackningar.
– Vi gör noggranna analyser, men målsättningen är alltid att undvika kompositförpackningar, att välja så rena material som möjligt. Stigande förpackningsavgifter ställer krav på kreativitet, att de är differentierade är ytterligare ett incitament som driver mot cirkularitet, säger Karin Jawerth som har höga förväntningar på Näringslivets Producentansvar, NPA.
– Vi ser fram emot att ha samma dialog med NPA som vi hade med FTI, att vi får stöd från materialexperterna liksom i rapporteringen till Naturvårdsverket. Vi använder återvinningsmanualerna så gott som varje vecka och behovet lär inte bli mindre. Men det tyngsta skälet att välja NPA som producentansvarsorganisation är att de erbjuder högvärdig återvinning.
Artikeln är en del av NPA Magasin