Näringslivets Producentansvar har sedan nuvarande förpackningsförordning infördes, drivit frågan om vikten av ökad tillsyn av företag med producentansvar, för att säkerställa konkurrens på lika villkor på den svenska marknaden. Vi upplever att det idag finns samsyn kring behovet av ökade resurser till Naturvårdsverket, något som också bekräftas av Statskontorets rapport.
Ökade resurser behövs för att fullgöra uppgiften
I rapporten tas tillsyn upp som en av de specifika uppgifter där Naturvårdsverket behöver utveckla sitt arbete. Statskontoret bedömer att Naturvårdsverket behöver avsätta mer resurser för att fullgöra uppgiften att utöka tillsyn över producentansvaren, och menar att det är viktigt att arbetet med detta utvecklas av myndigheten.
– Det är tacksamt att Statskontorets rapport bekräftar den bild vi har påtalat gällande behovet av ökad tillsyn, för ett långsiktigt hållbart producentansvar för förpackningar. Nu är våra förhoppningar naturligtvis att detta ska ge effekt och att Naturvårdsverket tillförs ökade resurser samt att uppgiften prioriteras framöver, säger Henrik Nilsson, chef Affärsutveckling & Samhällskontakter på Näringslivets Producentansvar.
Systematiserad tillsyn utgör ett viktigt signalvärde
Myndighetens avsatta resurser för utökad systematiserad tillsyn och riktad kommunikation till berörda producenter, är enligt rapporten betydligt lägre än myndighetens egen bedömning av behovet. Statskontoret föreslår att myndigheten överväger att aktivt prioritera och öka resurserna till tillsynen av producentansvar, det skulle också vara en signal till producenterna att myndigheten tar uppgiften på allvar.
Genom att inte ta sitt producentansvar kan producenter undvika såväl ansvar som kostnader, och förlita sig på att kollektivet betalar för att förpackningen samlas in och återvinns. I en utredning som Naturvårdsverket gjort i ett tidigare regeringsuppdrag, framkommer att 165 000 – 167 000 ton plastförpackningar sätts på marknaden varje år utan att registreras i systemet, medan 216 000 ton plastförpackningar satts på marknaden inom producentansvaret.
Ett omfattande tillsynsbehov
Enligt rapporten bedömer Naturvårdsverket själva att tillsynsbehovet inom producentansvar är omfattande och att det finns ett stort antal verksamheter som inte tar sitt producentansvar. Trots det fattade Naturvårdsverket under 2023 inte några beslut om miljösanktionsavgifter inom tillsynen av producentansvar.
– Våra anslutna producenter tar sitt ansvar och betalar, utöver förpackningsavgift, även en årlig tillsynsavgift till Naturvårdsverket. Vi uppskattar att det idag finns flera tusen producenter som inte är anslutna och därmed inte bidrar till kostnaderna för insamling och återvinning av sina förpackningar. Det motsvarar flera hundra miljoner kronor i uteblivna förpackningsavgifter varje år. Nu är det dags att myndigheten ges förutsättningar att leva upp till behoven och förväntningarna och leverera resultat. Det krävs ett aktivt och uppsökande tillsynsarbete för att vi ska få konkurrens på lika villkor för företag i Sverige och ett producentansvar som fungerar i praktiken, säger Henrik Nilsson.
Läs rapporten ”Stärkta förutsättningar för Naturvårdsverket”