
I en debattartikel i Aktuell Hållbarhet den 6 februari skriver Rikard Silverfur på Fastighetsägarna Sverige att insamling i materialströmmar på samma sätt som i Danmark skulle förenkla avfallshanteringen betydligt och öka återvinningsgraden även i Sverige. Insamling i materialströmmar kan kännas lockande sett till enkelhet, men med tanke på befintligt system med producentansvar för förpackningar måste man ställa sig frågan om det verkligen är så enkelt – och om en sådan förändring faktiskt leder till ökad materialåtervinning och en mer cirkulär ekonomi totalt sett?
Samspel med befintligt system inte klarlagt
I Sverige har vi ett fungerande system för producentansvar för förpackningar sedan drygt 30 år tillbaka, ett system där producenterna har och tar ansvar för insamling och återvinning av de förpackningar de sätter på marknaden. I Danmark införs producentansvar för förpackningar nu för första gången 2025 som sista land inom EU. Hur insamling i materialströmmar ska samspela med producentansvaret där är såvitt vi vet inte klart ännu. Vi på Näringslivets Producentansvar anser att frågan om samlade materialströmmar är komplex och behöver utredas ytterligare.
Insamling i materialströmmar leder inte automatiskt till ökad materialåtervinning
Det låter enkelt och på flera sätt lockande att driva mot samlade materialströmmar i stället för att ha olika system för förpackningar och andra produkter, inte minst för konsumenter. Men det finns också ett flertal aspekter som behöver utredas ordentligt innan man med säkerhet kan fastslå att det som nu görs i Danmark skulle bidra till en ökad miljönytta även i Sverige. Insamling i materialströmmar leder inte automatiskt till ökad materialåtervinning överlag.
Förslag för finansieringsmodell saknas
I dag saknas tydliga förslag på hur återvinning av utsorterade fraktioner som inte är förpackningar ska finansieras. Utan en framtagen finansieringsmodell riskerar kostnader för insamlingen att drabba producenter som redan i dag tar ansvar för sina förpackningar. Insamling i materialströmmar kräver också utveckling och uppbyggnad av nya flöden och system för vidare sortering och återvinning, något som inte heller finns framtaget i dag.
Materialkvalitet en viktig faktor att ta hänsyn till
En annan aspekt som behöver beaktas är materialkvalitet. Baserat på dagens insamling av förpackningar vet vi att dessa oftast har en mer homogen kvalitet jämfört med andra produkttyper. Det finns också omfattande krav på förpackningar gällande materialsammansättning kopplat till bland annat livsmedelssäkerhet. Att blanda in andra produkter i insamlingsströmmar för förpackningar riskerar att förorena återvinningsbart förpackningsmaterial som är en renare ström, något som skulle minska både värdet och effektiviteten i återvinningsprocessen.
Det som beskrivits ovan är inkluderat i det remissvar som Näringslivets Producentansvar kommer att lämna in till Naturvårdsverket inom kort, och vi välkomnar en fortsatt dialog i frågan.
Henrik Nilsson
Chef för Affärsutveckling och Samhällskontakter, Näringslivets Producentansvar