
Vilka ändringar har ni gjort på Actimel-förpackningen och varför?
Danone har starka åtaganden för cirkulära och koldioxidsnåla förpackningar. Actimel-varumärket förkroppsligar den förpackningsförvandlingen: 2023 tog vi bort plasthylsan som omger alla våra flaskor*, vilket gjorde det möjligt att förbättra återvinningsbarheten, minska plastförbrukningen och minska C02-utsläppen. Flaskan är nu graverad med logotypen, vilket säkerställer bra varumärkessynlighet, och smaken syns nu på locket.
Förutom borttagningen av hylsan har Actimel-flaskorna under åren också blivit betydligt lättare. Sedan lanseringen av varumärket 1994 har vi minskat vikten på våra flaskor med 40 procent: från 9 g HDPE (High Density Polyethylene) till 5,35 g 2021.
Vad drev förändringen?
Det fanns några anledningar till att vi bestämde oss för att gå mot hyls-lösa flaskor:
- Enligt studier är hållbara förpackningar en av de främsta miljöfrågorna för mejerikonsumenter
- Vi har interna åtaganden och KPI:er relaterade till förpackningar, med målet att göra alla förpackningar återanvändbara, återvinningsbara eller komposterbara till 2030.
- Regleringar för förpackningar: allt striktare, särskilt med de kommande förändringarna med EU:s PPWR.
- Vi kan se att marknaden utvecklas: konkurrenter är aktiva och lanserar alternativa förpackningslösningar och använder sig av förpackningsrelaterade hållbarhetspåståenden.
Vilka är de största fördelarna ni ser med att ta bort hylsan runt flaskan?
De största fördelarna är:
- Förbättrad återvinningsbarhet
- Mindre plast ut på marknaden
- Mer premium-utseende och känsla
- Positiv inverkan på varumärkets image
Har ni fått några reaktioner från konsumenter?
När det gäller den här förpackningsförändringen har vår kundtjänst bara fått positiva kommentarer. Tillsammans med den positiva feedbacken har vi också fått några ytterligare förslag på hur vi kan göra förpackningen ännu mer funktionell och snällare för planeten, vilket vi också är tacksamma för. Vi är glada att se att svenska konsumenter är engagerade i ämnet!
Är det liknande förändringar på gång även för andra förpackningar?
Vi arbetar ständigt med att introducera förpackningar som är bättre designade för återvinningsbarhet. Under de kommande åren kommer det att ske förbättringar även i Sverige, som att byta en del multimaterialförpackningar till monomaterial, att ta bort onödiga delar, ta fram lättare förpackningar samt att utforska alternativ till plast.
Förpackningar är avgörande för Danones verksamhet eftersom de skyddar mat och dryck, ökar hållbarheten och minskar matsvinnet – men vi inser att det inte kan ske på bekostnad av jordens hälsa. Vi har ett ansvar att hjälpa till att bevara och skydda jordens resurser, och vårt förhållningssätt till förpackningar spelar en viktig roll i det.
Vi har varit engagerade i det här tillvägagångssättet sedan 2016, vägledda av Danones förpackningspolicy men också av branschinitiativ som EMF:s Global Commitment on Plastics, samt, sedan 2023, vår nya hållbarhetsstrategi, Danone Impact Journey.
Den är baserad på tre huvudmål för att driva övergången till ett cirkulärt och koldioxidsnålt förpackningssystem, nämligen:
- 100 procent återanvändbar, återvinningsbar, komposterbar till 2030
- att halvera användningen av jungfruliga fossilbaserade förpackningar till 2040, med en minskning med 30 procent till 2030
- att leda utvecklingen av effektiva insamlingssystem globalt för att återvinna den plast som Danone använder till 2040
En viktig del i detta är att arbeta för att de material som sätts på marknaden ska kunna sorteras och återvinnas i praktiken, genom att anpassa dem till lokal infrastruktur.
Vilka utmaningar ser ni när det gäller att designa för återvinning?
De största svårigheterna är kopplade till systemhinder, inklusive underutvecklade infrastrukturer för återanvändning av insamling och återvinning – på en generell nivå globalt – och bristen på återvunnet innehåll. De här systemhindren måste övervinnas tillsammans med andra branschaktörer i hela värdekedjan och beslutsfattare, i synnerhet genom reglering.
Det finns inte heller någon “one-size-fits-all”-lösning; när vi tittar på förpackningens miljöpåverkan måste vi ta in flera olika aspekter: koldioxidavtryck, användning av naturresurser vid tillverkning av förpackningar, logistik, livsmedelssäkerhet och kvalitet, hållbarhet, användarupplevelse med mera.
Vad var anledningen till att ni valde Näringslivets Producentansvar, NPA, som er producentansvarsorganisation?
Vår Key Account Manager (KAM) från FTI gick till NPA. Vi såg också att NPA är den största producentansvarsorganisationen (PRO) i Sverige.
Hur skulle du beskriva värdet som NPA tillför er verksamhet?
Som ett internationellt företag som verkar i flera länder är det en ansträngning att hänga med i de lokala behoven och utvecklingen i alla de olika länderna. Vi är glada för den vägledning som vi har fått tidigare från FTI och senare från NPA.
De senaste åren har inneburit många olika förändringarna som exempelvis engångsplastdirektivet som är relevant för alla EU-länder, samt lokal utveckling i Sverige (SUP-avgift, förbud mot muggar med mer än 15 procent plast, trafikljusmodellen, förändring av insamlingssystem till kommuner etc) – här har vår KAM har varit till stor hjälp för att vägleda oss igenom allt detta.
Vad uppskattar du mest med vårt stöd till er som producent?
Vi har haft mycket bra dialog med vår KAM och NPA har alltid varit behjälpliga med att svara på specifika frågor från vår sida.
* borttagningen av hylsan gäller Actimel-produkter i hela EU, med undantag för Kids-sortimentet, växtbaserat sortiment och individuella Actimel-flaskor. I Sverige säljer Danone inte växtbaserad Actimel och inte heller enskilda flaskor (endast flerförpackningar), men det finns tillfälliga barnsortiment.