Varför blir det dyrare?
Förpackningsavgifterna har blivit rejält högre i år. Det beror på att du som producent nu ska betala för de faktiska kostnaderna för både insamling och återvinning. Men priset är lika för alla – och målet är att mer ska återvinnas.
En stor förändring sedan kommunerna tog över insamlingsansvaret av förpackningar, är att samtliga kostnader för insamling och återvinning har förts över från hushåll till producenter. Genom avgifterna tar alla producenter nu ansvar för:
- Kostnaderna för kommunal insamling och den pågående utbyggnaden av fastighetsnära insamling
- Kostnaderna för verksamhetsinsamling
- Kostnaderna för återvinning
Förpackningsavgifterna ersätter kommunerna för deras kostnader för insamling av förpackningsavfall från hushåll och de verksamheter som har kommunal insamling. De ersätter också kommunerna för de informationsinsatser de måste göra enligt förpackningsförordningen.
Förpackningsavgifterna speglar därför den faktiska kostnaden på cirka två miljarder kronor för att samla in och återvinna alla förpackningar i Sverige. Det är därför avgifterna nu har ökat kraftigt.
Principen är att varje materialslag ska bära sina egna kostnader. Det ska inte förekomma korssubventionering mellan materialslag. Alla materialslag hanteras konkurrensneutralt och avgifterna är lika för alla.
Nytt är att avgifterna differentieras ännu mer i olika nivåer efter hur stor andel av materialet som kan återvinnas. En förpackning anses materialåtervunnen om det är möjligt att utnyttja en viss viktprocent av förpackningsmaterialet för framställning av säljbara produkter. Ju högre återvinningsbarhet – desto lägre avgift. Avgifterna blir därmed ett styrmedel för ökad återvinning och högre kvalitet.
Här kan du ta del av nu gällande förpackningsavgifter för samtliga materialslag
De producenter som är anslutna till NPA får tillgång till Svensk Plaståtervinnings nya anläggning Site Zero. Där kan tolv plastfraktioner sorteras ut för återvinning i stället för tidigare fem.
Eftersom fler fraktioner kan återvinnas finns det tre nivåer på avgifter för plastförpackningar i stället för som tidigare två. Vid cirkulär återvinning bibehåller materialet en så hög kvalitet att gamla förpackningar kan bli till nya. Loopen sluts och behovet av ny råvara minskar.
De differentierade avgifterna blir därför ett ekonomiskt incitament för att designa cirkulära förpackningar. De blir också ett viktigt verktyg för att kunna uppnå de kommande kraven på att förpackningar måste innehålla en viss kvot återvunnet material. NPA har redan påbörjat det arbetet för att inte riskera att stå utan återvunnet material till nya förpackningar framöver.
Artikeln är en del av NPA Magasin
Fler inlägg

NPA återför överskott i förpackningsavgifterna
När vi närmar oss stängning av första halvåret av 2025 konstaterar vi att de fakturerade förpackningsavgifterna överstigit de faktiska kostnaderna för insamling och återvinning. Nu återförs överskottet till kunderna – i linje med vår icke-vinstdrivande modell.

Näringslivets Producentansvar inför fossilfria transporter
Senast vid årsskiftet 2025/2026 ska samtliga transporter som Näringslivets Producentansvar (NPA) ansvarar för inom Sverige ska vara 100 procent fossilfria. Beslutet är ett led i NPA:s arbete för att minska klimatpåverkan och bidra till en mer hållbar avfallshantering.

Replik: Producenterna ska finansiera en effektiv insamling – inte stå för hushållens felsortering
När Conny Udd och Jan Ridfeldt, koncernchefer på Tekniska Verken och Umeå Energi, argumenterar för att producenterna ska ersätta eftersorterat förpackningsavfall, missar de en avgörande princip: restavfall är ett kommunalt ansvar. Det skriver Henrik Nilsson chef för affärsutveckling och samhällskontakter på Näringslivets Producentansvar, Henrik Oxfall, ansvarig för plastfrågor på IKEM och Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i en replik i Aktuell Hållbarhet.