
Det är nu drygt fem år sedan plastmanualen föddes. Då fanns inget liknande och den första listan med råd och riktlinjer för att återvinna fler förpackningar blev omedelbart efterfrågad. Tre år senare hade övriga tre materialslag, papper, metall och glas också fått sina egna manualer. I dag är de något av en förpackningsbibel
Återvinningsbranschen genomgår stora förändringar. Kommunerna tar nu det fulla ansvaret för insamling av förpackningar, FTI har avvecklats och Näringslivets Producentansvar, NPA, är i full gång. Det innebär bland annat att det inte längre är FTI som tillsammans med materialbolagen äger manualerna, utan NPA. Det är med andra ord NPA som är ansvariga för såväl innehåll som uppdateringar.
– Vi driver givetvis det fortsatta arbetet i nära samarbete med producenterna. Det är viktigt eftersom det är på uppdrag av producenterna som vi verkar, säger Malin Malmberg, materialspecialist på NPA. Manualerna lever vidare och ska användas precis som tidigare.
Manualerna hjälper producenterna att designa förpackningar som går att återvinna, både vid design av ny förpackningslösning och uppdatering av en redan befintlig förpackning.
– Exempel på designförbättringar som gjorts efter riktlinjer i manualerna är att välja ett monomaterial i stället för att blanda olika typer av material samt att minska tryckytan på plastförpackningar för att öka återvinningsbarheten.
Manualerna ökar förståelsen för återvinningsprocesserna och vad rekommendationer och riktlinjer grundar sig på.
– Vi behöver ha ett nära samarbete genom hela återvinningskedjan för att vi ska nå vårt gemensamma mål – fler återvinningsbara förpackningar.
Manualerna uppdateras kontinuerligt när det kommer ny teknik eller kunskapsläget ändras. Eftersom det kommer flest nyheter inom papper och plast uppdateras dessa manualer oftare än andra. Den senaste uppdateringen av plastmanualen gjordes inför
invigningen av Svensk Plaståtervinnings nya anläggning Site Zero i Motala.
– Tack vare Site Zero kan tolv plastfraktioner sorteras ut i stället för fem. De plastfraktioner som tillkommit är bland annat plasttråg, flexibel PP och polystyrene, förklarar Malin Malmberg.
Uppdateringar av manualerna görs som tidigare i nära samarbete med återvinnarna, därefter skickas de sedan ut på remiss till utvalda samarbetspartners i förpackningsbranschen.
– Det är våra återvinnare som vet hur återvinningen fungerar i praktiken och vi lyssnar givetvis på dem.
Nu väntar förpacknings- och återvinningsbranschen på effekterna av ny nationell lagstiftning som nyligen trätt i kraft samt
på ny förordning på EU-nivå. NPA bevakar utvecklingen noga.
– Vi ser fram emot det som följer med den nya EU-förordningen och kommer att säkerställa att våra designriktlinjer är i linje med den, säger Malin Malmberg. Plastmanualen ligger redan i framkant och är till stor del harmoniserad med riktlinjerna i RecyClass som verkar på en global marknad inom EU.
Den största förändringen i EU:s förslag är att riktlinjerna blir tvingande för alla medlemsländer. Förpackningar måste då designas för att de ska gå att återvinna. Det blir också ett krav att använda en viss kvot återvunnet material i nya förpackningar. NPA och återvinnarna har redan påbörjat det arbetet.
– Det är bra att vi jobbar mot mer återvinningsbara förpackningar redan idag. Annars riskerar vi till exempel att stå utan återvunnet material som kan användas till nya förpackningar, avslutar Malin Malmberg.
Artikeln är en del av NPA Magasin
Det här är RecyClass
RecyClass är ett branschöverskridande initiativ som arbetar för att främja återvinningsbarheten av plastförpackningar i Europa.
Det sker i tekniska kommittéer genom att man sammanför förpacknings- och återvinningsindustrin med målet att harmonisera designriktlinjerna för plastförpackningar.