Målet med förslagen är att öka resurseffektiviteten, skapa långsiktighet och bättre planeringsförutsättningar för företag och kommuner och främja investeringar i innovativa tekniska lösningar. Det finns även förslag för att stärka och effektivisera tillsynen på avfallsområdet för att undvika snedvriden konkurrens och ökad illegal avfallshantering.
Näringslivets Producentansvar arbetar för att bidra till att Sverige når materialåtervinningsmålen och att insamlingen av hushållens förpackningar sker på ett kostnadseffektivt sätt, där kraven på insamlingssystemet är rimliga i relation till den miljönytta som uppnås. För en rättvis konkurrens måste kostnaderna för insamlingen fördelas lika mellan PRO:er samt mellan de producenter som har producentansvar för förpackningar.
– Bland våra förslag finns höjd miljösanktionsavgift för producenter som inte är anslutna till en PRO. Dagens avgift på 30 000 kronor är alltför låg för att utgöra ett incitament för producenter att ta sitt lagstadgade ansvar. En höjd avgift i kombination med en aktiv och uppsökande tillsyn från Naturvårdsverket bör leda till en önskvärd utveckling där antalet friåkare i producentledet minskar, säger Henrik Nilsson, chef Affärsutveckling & Samhällskontakter på Näringslivets Producentansvar.
Utrullningen av fastighetsnära insamling av förpackningar är i full gång i Sveriges kommuner, vilket är en följd av den nya förpackningsförordningen som trädde i kraft 2023. Promemorian innehåller förslag som påverkar hur och var kommunerna ska samla in hushållens förpackningar.
– Vi ser gärna en högre flexibilitet för Sveriges kommuner när det kommer till fastighetsnära insamling, än vad promemorian föreslår. Kommunerna har skilda förutsättningar och behov, och bör ges möjlighet att anpassa insamlingen efter vad som är mest resurs- och kostnadseffektivt, men med bibehållen miljönytta, säger Henrik Nilsson.
Promemorian föreslår också att förpackningsavfall från eftersorteringsanläggningar ska kunna lämnas till en producentansvarsorganisation utan kostnad eller begränsningar i volym.
– Vi ställer oss bakom förslaget som sådant, men vill att det införs ett krav på materialkvalitet för att säkerställa att så mycket som möjligt faktiskt kan gå till materialåtervinning. Vi tycker också att det är rimligt att ställa krav på att materialet ska bestå av minst 90 procent förpackningsavfall, menar Henrik Nilsson.
När det gäller förslaget om ytterligare sortering av avfall, ser Näringslivets Producentansvar att det finns flera brister som behöver åtgärdas innan förslaget kan tillämpas i praktiken. Bland annat efterfrågar vi en utredning av hur den föreslagna regleringen ska hanteras i praktiken.