– Det kan vara komplext att vara en producent med förpackningar på flera marknader, det är ju inte samma lagstiftning som gäller överallt. Det kräver också resurser för att hantera och rapportera den information som de olika länderna ställer krav på. Men i och med att PPWR antagits av EU-parlamentet, så kommer det att bli en enhetlig lagstiftning som vi kan förhålla oss till. Även om detaljerna i förordningen inte är klara, så har vi redan nu identifierat områden vi kommer jobba vidare med för att efterleva de nya reglerna, säger Caroline Geijer, pressansvarig på Pågen.
Pågens brödpåsar måste uppfylla ett flertal olika krav, bland annat ska de säkerställa brödets hållbarhet, fungera väl i produktionen och vara attraktiva för konsument i butik.
Projekt ”Optimera förpackningen”
Alla dessa funktioner behövde kvarstå när Pågen beslutade sig för att minska mängden förpackningsmaterial och samtidigt övergå till en förpackning i monomaterial. Att gå från en förpackning av blandade plasttyper till en förpackning som består av samma plasttyp – monomaterial – är ett steg i rätt riktning och ökar materialåtervinningsbarheten av förpackningen.
– Bakgrunden till initiativet kommer ifrån att Pågen ville öka cirkulariteten i det plastmaterial som används som förpackning och även minska komplexitet samt kostnader i förpackningsavgifter. Pågen signerade även DLF:s plastinitiativ i syfte att ge påtryckning inom branschen. Som en följd av det startade vi projektet ”Optimera förpackningen”, som syftade till att uppfylla full återvinningsbarhet, reducera materialanvändning och säkerställa kvaliteten på våra förpackningar genom ett tvärfunktionellt samarbete inom Pågen, säger Caroline Geijer.
De förändringar som Pågen har genomfört i projektet är
- standardiserad och optimerad längd och bredd på brödpåsarna,
- minskad tjocklek på plasten där det varit möjligt,
- övergång till monomaterial för alla produkter och
- utveckling av tekniska kravspecifikationer.
Förändringen har bidragit till en höjd kvalitet på materialet, vilket ökat effektiviteten i produktionen och minskat risken för svinn. Samtidigt har Pågen genom projektet ökat sin kunskap om materialval och insett fördelarna med att designa förpackningar för återvinning.
Krävande att implementera nya material
Men att utveckla, testa och implementera nya material kan ta lång tid.
– Det kan vara svårt att säkerställa att de optimerade materialen uppfyller både hållbarhetskraven och de praktiska kraven, som att skydda produkten, förlänga hållbarheten och fungera väl i produktionen. Det är särskilt utmanande att genomföra när produktionen är i full gång, men genom att följa vår test-rutin och vår prioriteringsordning, kunde vi utföra testning med så liten påverkan på ordinarie produktion som möjligt, säger Caroline Geijer.
Lyhördhet för konsumenternas höga förväntningar
Under 2025 fortsätter Pågen att optimera sina brödpåsar samtidigt som de parallellt undersöker möjligheter att optimera även andra förpackningar. Caroline upplever att det finns ett tryck från konsumenter idag att gå mot mer hållbara och miljövänliga förpackningar. De förväntar sig i allt högre grad att företag tar ansvar för att minska plastanvändningen, öka användningen av återvinningsbara material och minska sitt miljöavtryck.
– Vi lyssnar aktivt på våra kunders och konsumenters önskemål och feedback, det hjälper oss att förstå deras förväntningar på oss. På Pågen arbetar vi kontinuerligt för att minska mängden material i våra förpackningar, utan att kompromissa med funktion och kvalitet. Vi vill vara öppna med det arbete vi gör inom förpackningsutveckling och informera konsumenterna om de förbättringar vi gör, säger Caroline.
NPA utgör ett stöd i processen
Pågen har haft en kontinuerlig dialog med sin kundansvarig och materialspecialister på NPA för att diskutera material och identifiera möjligheter till optimering. NPA:s designmanualer för återvinning har utgjort underlag i samtliga förpackningsprojekt.
– NPA stöttar oss som producent i alla frågor som rör producentansvaret och vägleder oss i gällande och kommande lagstiftningar. Valet av rätt motpart är en nyckel till att säkerställa effektiva, hållbara och framtidssäkrade förpackningslösningar, säger Caroline.
Hon ser producentansvaret som en del av Pågens hållbarhetsagenda, och menar att det innebär möjligheter att stärka varumärket och öka förtroendet hos såväl kunder som samarbetspartners.
– Producentansvaret, som driver kostnader, ger oss incitament att utvecklas och implementera mer hållbara förpackningar till våra produkter. Det är även en fördel på sikt att vara i framkant med hållbarhetsarbete som kan göra Pågen bättre förberett på framtida förändringar i lagstiftning och regler, säger Caroline.
Därför var det viktigt för Pågen att välja en PRO med både kompetens och expertis, som kunde bidra med värdefulla insikter om tekniska möjligheter, lagkrav och branschstandarder.
– Med rätt partner kan samtalen fokusera på att hitta konkreta, genomförbara och resurseffektiva lösningar, som kan säkerställa att diskussionerna leder till lösningar som följer gällande lagar och samtidigt möter framtidens krav, avslutar Caroline Geijer.